Valaam, magarita si Israel

Categorii: Povesti biblice

09-Dec-2014 19:04 - 1804 vizionari

Valaam a fost un profet al Mesopotamiei, de aceea nu este inclus in cei doisprezece profeti minori ai VT (Google: twelve minor prophets) si nici nu este unul din cei patru mari profeti ai Vechiului Testament (Isaia, Iezechiel, Ieremia si Daniel).

Interesant este ca Valaam are alocate in cartea Numerii trei capitole si se mai vorbeste despre el in Deuteronomul, Iosua Navi si Neemia.

In Numeri 22:5, Balac, fiul lui Sefor, impresionat de victoriile Poporului Ales asupra Amoreilor, trimite vorba sa vina Valaam, fiul lui Beor, ca sa blesteme Poporul Ales si Moabitii sa-i bata si sa-i alunge din tara.

Intentia lui Balac a fost sa-si apere “saracia si nevoile si neamul” de poporul venit din Egipt si pus pe jaf, prapad si cuceriri in misiunea lor divina de acaparare a Tinutului Promis.

In Numeri 22:8 Valaam se asteapta sa intrebe pe Yahweh, dar in Numeri 22:9-12 raspunsul vine de la Elohim si este negativ,  Valaam nu are voie sa blesteme pe Israel.
Cine vrea sa verifice ca se foloseste Yahweh si Elohim in acelasi capitol, sa verifice:
http://www.scripture4all.org/OnlineInterlinear/OTpdf/num22.pdf

Valaam intelege mesajul Domnului si comunica regelui Balac ca nu poate sa blesteme pe Israel, pentru ca nu-l lasa Yahweh.

Balac trimite alti soli si Valaam intreaba iar pe Yahweh (Numeri 22:19) si, din nou, Elohim ii raspunde (Numeri 22:20) ca, daca vrea Valaam neaparat asta, sa se duca, dar sa procedeze dupa cum il va spune Elohim.

Dar in Numerii 22:22 Elohim se umple de manie ca Valaam s-a dus cu solii si un inger mesager (malak) al lui Yahweh statea in drum cu sabia ridicata ca sa-l impiedice pe Valaam sa isi continue drumul, Numerii 22:23.

Magarita vede ingerul si schimba drumul. Valaam nu vede ingerul si bate magarita ca a luat-o pe alt drum.

Dar ingerul se pozitioneaza in alta parte, pe un drum ingust, intre doua ziduri, unde nu mai putea fi ocolit, iar magarita, vazand ingerul, s-a apropiat mult de tot de zid si Valaam a inceput iar sa o bata.

Ingerul se pozitioneaza si mai bine intre cele doua ziduri, iar magarita, realizand ca nu este loc de trecere s-a oprit.

Atunci Valaam a inceput sa bata si mai tare pe magarita cu toiagul.

Dar Yahweh a vrajit magarita, Numeri 22:28, si magarita a inceput a grai, plangandu-se ca Valaam o bate a treia oara si ca intotdeauna i-a fost credincioasa si are un motiv bine intemeiat sa se opreasca in drum.

Atunci Yahweh i-a deschis ochii lui Valaam, Numeri 22:31, si acesta a vazut pe ingerul lui Yahweh. Atunci a inteles Valaam de ce magarita se incapatana sa mai mearga.

Ingerul lui Yahweh (Numeri 22:35) spune lui Valaam ca se poate duce, dar sa spuna cum il invata ingerul.

Valaam promite solilor ca va spune exact ce-l va pune sa spuna Elohim, Numeri 22:38, apoi binecuvanteaza pe Poporul Ales, in Numeri 23:7-10 si Numeri 24:3-9, spre dezamagirea Moabitilor.

Aceasta este pe scurt povestea blestemarii/binecuvantariii lui Israel de catre Valaam.

 

Aici sunt cateva aspecte ridicole dupa parerea mea:

Elohim cade de acord ca Valaam sa spuna cateva cuvinte, dar dupa cum il va invata el, apoi Yahweh trimite un inger sa blocheze drumul, dar ingerul este vizibil numai de catre magarita, iar Valaam nu stie de ce magarita se comporta anormal, in final ingerul spune acelasi lucru ca Elohim.

Un zeu omnipotent nu are nevoie sa vorbeasca printr-o magarita, asa cum se adreseaza direct in toata povestea, tot asa poate sa o faca intotdeauna.

Valaam binecuvanteaza de doua ori pe Israel, in Numeri 23:7-10 si Numeri 24:3-9, oare este nevoie ca aceeasi poveste sa fie spusa de doua ori?

Cine a scris povestea lui Valaam care binecuvanteaza Poporului Ales, a scris-o intr-un stil stangaci. O fi un fel de parabola?

 

Povesti ridicole?
Greseli de traducere?
S-au laudat evreii cu istoria lor si au scris Tora in asa mod incat sa isi justifice istoria?
Biblia este cuvantul zeului din Vechiul Testament si demonstreaza ca acesta este inselator (1 Regi 22) si este Tatal Minciunii?Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.