Pestele lui Iona si Cetatea Ninive

Categorii: Povesti biblice

07-Dec-2014 12:23 - 2311 vizionari

O alta poveste biblica ridicola, dar nu atat de ridicola ca povestea Turnului Babel, este povestea proorocului Iona care a stat trei zile si trei nopti in burta unui peste, Iona 1:17.

Iona primeste misiune de la Domnul sa se duca in cetatea Ninive si sa anunte vesti rele: dupa 40 de zile cetatea Ninive va fi distrusa, Iona 3:4.

Dar Iona se incapataneaza (ca Valaam in Numeri 22) sa nu asculte de Domnul si pentru asta este pedepsit sa fie inghitit de un peste.
Iona stia ca Ninive este capitala Imperiului Asirian si ca va avea de suferit daca aduce vesti rele.

(
Se pare ca in vremea aceea, in Vechiul Testament, profetii erau foarte rari (schizofrenia nu era diagnosticata) si puteai sa-i numeri pe degete, iar Domnul se putea exprima numai prin ei.
Domnul nu dorea sa se adreseze direct omenirii, pentru ca oamenii se speriau de moarte, Exodul 20:18-19, si, de aceea, profetii erau mofturosi si carcotasi si nu-l ascultau intotdeauna pe Domnul, iar Domnul trebuia sa-i intimideze ca sa obtina rezultate: magarite vorbitoare, pesti inghititori de oameni, etc.

Povestea lui Iona cu pestele care l-a inghitit nu este exagerat de ridicola, pentru ca pestele putea fi un caşalot sau un submarin divin.
Exista animale marine care inghit hrana nemestecata si cresc suficient de mari incat sa inghita un om.
)

Dupa ce Iona da vestea cea rea locuitorilor cetatii Ninive, acestia se pocaiesc, tin post si se imbraca in sac, de la cel mai mare pana la cel mai mic – Iona 3:5.

Chiar si regele Imperiului Asirian se imbraca in sac si se acopera de cenusa, un obicei biblic de manifestare a caintei.

Toata lumea tine post, chiar si animalele (se pare ca unii erau mai catolici decat papa cu mult inainte sa apara catolicismul cu papii lui) – Iona 3:8.

Desigur, Dumnezeu se indupleca, Ninive nu este distrus si Iona se face de cacao, devenind un profet mincinos.

Iona, cuprins de o mare suparare, se aseaza la marginea cetatii Ninive si asteapta, poate se va intampla ceva si va drege busuiocul – Iona 4:5.

Dumnezeu, prin mila lui infinita, face ca sa creasca o planta (un vrej) si sa-i faca umbra lui Iona, ca acesta sa isi mai potoleasca mania. Si tare mult sa mai bucurat Iona. – Iona 4:6.

Dar Domnul, printr-o prezenta de spirit infinita, trimite a doua zi dimineata un vierme sa manance vrejul si sa-l usuce si mai trimite un vant arzator de la rasarit, astfel incat soarele dogoreste capul lui Iona si Iona iar se necajeste.

Apoi Dumnezeu il cearta pe Iona si face o comparatie inegala: asa cum Iona se necajeste pentru vrejul uscat pe care nu l-a crescut el, cu atat mai mult se necajeste Domnul pentru cetatea Ninive cu multi oameni si multe dobitoace – Iona 4:11.

Cat de ridicola este si aceasta poveste!
Distrugerea cetatii Ninive ar fi adus un avantaj enorm Poporului Ales, dar nu s-a intamplat.
Profetia lui Iona a fost in anul 760 BC.
20 de ani mai tarziu, in 740 BC, regatul de Nord al Israelului este invadat de Asirieni.
A doua invazie, urmata de cucerire totala a regatului de Sud este in anul 603 BC.

Evreii au trecut cu greu peste acest fapt (profetia lui Iona ne implinita) si au trebuit sa gaseasca o poveste plauzibila.
Faptul ca povestea a iesit ridicola, completeaza colectia mea de povesti biblice ridicole.

Oare zeul Vechiului Testament s-a schimbat si a trecut de la
ucideti tot si pastrati doar femeile virgine si copii” din Numeri 31:17-18 si Judecatorii 21:10-11,
sau “ucideti pe cei de parte barbateasca, dar pastrati femeile si copii si vitele” din Deuteronomul 20:10-17,
si de la “ucideti tot, chiar si femeile, chiar si copii, chiar si vitele” din Saul, prada de razboi si razboiul zeilor
la “crutati cetatea Ninive ca imi este mila de ea”?

Profetii ca Ninive, capitala Imperiului Asirian, va fi distrusa au fost mai multe, nu numai la Iona: Naum 1:8 si Sofonie 2:13.
Ninive a fost distrusa in 612 BC de catre Mezi, ca o implinire a profetiei lui Naum.
Este evident ca evreii s-au laudat in documentele Vechiului Testament si ca au potrivit povestile cum au putut mai bine.Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.