Povestea Turnului Babel

Categorii: Povesti biblice

07-Dec-2014 11:33 - 2269 vizionari

Povestea Turnului Babel este cea mai ridicola poveste biblica, mai ridicola decat povestea cu pestele lui Iona si Cetatea Ninive.

Povestea este scurta si este amintita in numai noua versete – Geneza 11:1-9:

1. In vremea aceea era in tot pamantul o singura limba si un singur grai la toti.
2. Purcezand de la rasarit, oamenii au gasit in tara Senaar un ses si au descalecat acolo.
3. Apoi au zis unul catre altul: "Haidem sa facem caramizi si sa le ardem cu foc!" Si au folosit caramida in loc de piatra, iar smoala in loc de var.
4. Si au zis iarasi: "Haidem sa ne facem un oras si un turn al carui varf sa ajunga la cer si sa ne facem faima inainte de a ne imprastia pe fata a tot pamantul!"
5. Atunci S-a pogorat Domnul sa vada cetatea si turnul pe care-l zideau fiii oamenilor.
6. Si a zis Domnul: "Iata, toti sunt de un neam si o limba au si iata ce s-au apucat sa faca si nu se vor opri de la ceea ce si-au pus in gand sa faca.
7. Haidem, dar, sa Ne pogoram si sa amestecam limbile lor, ca sa nu se mai inteleaga unul cu altul".
8. S i i-a imprastiat Domnul de acolo in tot pamantul si au incetat de a mai zidi cetatea si turnul.
9. De aceea s-a numit cetatea aceea Babilon, pentru ca acolo a amestecat Domnul limbile a tot pamantul si de acolo i-a imprastiat Domnul pe toata fata pamantului.

Google: babel tower story bible ridiculous

Povestea este ridicola, pentru ca in capitolul 10 al Genezei deja existau mai multe limbi:
Geneza 10:5 - Din acestia s-au format multime de popoare, care s-au asezat in diferite tari, fiecare dupa limba sa, dupa neamul sau si dupa natia sa.
Geneza 10:20 - Acestia sunt fiii lui Ham, dupa familii, limba, tari si dupa natii.
Geneza 10:31 - Acestia sunt fiii lui Sem dupa familii, dupa limba, dupa tari si dupa natii.

Turnul Babel este clar o incercare de progres stiintific sabotata de zei.
Yahweh nu doreste ca omul sa aiba acces la cunoastere si interzice lui Adam sa manance din pomul cunoasterii binelui si raului (ratiunea).

Cercetatorii antici aveau nevoie de constructii inalte si stabile ca sa urmareasca miscarea stelelor in timp si sa gaseasca o corelatie intre anotimuri si pozitia stelelor pe cer. Cine putea prevede cand incepe sezonul ploios sau secetos sau cand vine iarna, castiga multa admiratie (si putere) in randul populatiei de agricultori si pastori.

In Cartea lui Enoh si in Cartea Jubileelor se spune ca ingerii cazuti, nefilimii din Geneza 6:1-4, ar fi invatat pe oameni stiinta si tehnologia si Turnul Babel era un centru de lansare a rachetelor spatiale, astfel se explica frica nefireasca a unui dumnezeu omnipotent.

Distrugerea Sodomei si Gomorei si cele doua invazii ale lui Israel demonstreaza clar ca inca mai existau grupari extraterestre care se opuneau lui Yahweh.

Ridicolul apare din motivul distrugerii turnului: Dumnezeu s-a temut de potentialul rasei umane.
Ridicolul mai apare din pedeapsa data de Dumnezeu: incurcarea sau amestecarea limbilor.
Ridicolul apare si din versetele Geneza 11:6-7, Dumnezeu vorbeste el cu el insusi si decide prin vot unanim sa coboare pe pamant si sa amestece limbile oamenilor, pentru ca Monoteismul este fals.

Daca intr-adevar omenirea putea sa intre in era spatiala (cu ajutorul nefilimilor) si grupul de zei conducatori (El si fii sai, Yahweh este unul din fii lui El, Baal este altul) s-au temut ca le afecteaza satelitii de supraveghere a Terrei, atunci povestea putea spune simplu ca locuitorii cetatii au fost pedepsiti de mania divina (cu fulgere, coloane de fum si pucioasa) si impartiti in toate colturile pamantului fara sa mai mentioneze explicatia diversitatii lingvistice si fara sa dea de inteles ca omul poate bate zeul, pentru ca omul este facut dupa chipul si asemanarea zeului.

Se spune ca Biblia reprezinta cuvantul lui Dumnezeu transmis nealterat.
Pana cand vom mai crede asta?
Vechiul Testament este o colectie de invataturi scrisa in timpul celei de-a doua invazii a Israelului si contine povesti inspirate din folclorul local, povesti Asiro-Babiloniene.


Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.