Dezastru demografic in tribul lui Beniamin

Categorii: Povesti biblice

15-Sep-2014 16:35 - 2071 vizionari

Se pare ca tribul lui Beniamin (Veniamin) a calcat pe bec odata …
… dar rezolvarea a venit in mod (nu) elegant si (nici) admirabil.

In Cartea Judecatorilor capitolul 19 este povestea trista a unui levit si a concubinei sale.
Pe scurt: un levit si concubina lui ajung sa innopteze in cetatea Ghibeea lui Veniamin (Judecatori 19:14-15).
Dupa ce s-au oprit la casa unui batran, locuitorii cetatii inconjoara casa si cer sa cunoasca (in sens Biblic) pe vizitatori – Judecatori 19:22-24.
Batranul se opune cunosterii in sens biblic si isi ofera copila fecioara, iar levitul ofera concubina locuitorilor pasionati de cunoastere.
Dupa o noapte de orgii concubina moare - Judecatori 19:25-28.

Pentru fapta comisa de locuitorii cetatii Ghibeea lui Veniamin este convocat sfatul batranilor lui Israel intr-un mod bizar: se trimit 12 bucati din concubina la cele 12 triburi ale lui Israel, Judecatori 19:29-30.

Interesant este ca in Geneza 19:5 este descrisa o situatie similara: lui Lot i se cere sa scoata afara pe vizitatori, adica pe cei doi ingeri trimisi in Sodoma si Gomora, ca locuitorii cetatii sa-i cunoasca in sens Biblic, dar Lot se ofera sa isi dea cele doua fete fecioare in locul ingerilor.

In Cartea Judecatorilor capitolul 20 este descrisa pedepsirea tribului Beniamin pentru ca nu au vrut sa indice oamenii responsabili de fapta rusinosa facuta levitului.
Judecatori 20:15-17 – 26,000 din tribul Beniamin cu sabii plus alti 700 prastieri alesi din locuitorii Ghibeii (erau stangaci si ajuncau bine la tinta cu prastia) lupta impotriva a 400,000 de oameni purtatori de sabie din celelalte 11 triburi.
In prima zi de lupta tribul Beniamin face 22,000 de victime, Judecatori 20:21, si fiii lui Israel se plang Domnului, pentru ca se pare ca piatra bate sabia!
A doua zi Beniamin face 18,000 victime - Judecatori 20:25.
A treia zi Beniamin ucide numai 30 de oameni si nu este greseala de traducere, tot atat este si in Biblia tradusa de Cornilescu – Judecatori 20:31.
Apoi 25,100 din tribul Beniamin cade in lupta, Judecatorii 20:35, plus ce victime au mai fost in zilele anterioare putem trage concluzia ca tribul lui Beniamin este eliminat aproape complet – Judecatori 21:6.
Apoi au mai cazut din fiii lui Beniamin inca 18,000 de barbati voinici - Judecatori 20:44.

Nu prea iese un numar pozitiv cati din tribul lui Beniamin au mai ramas in viata (26,000 + 700 stangaci – 25,100 – 18,000), dar Biblia mentioneaza ca au mai scapat 600 de barbati – Judecatori 20:47.
In Judecatori 21:1, Judecatori 21:7 si in Judecatori 21:18 toate cele 11 triburi se jura sa nu isi dea fetele dupa fiii lui Beniamin.

Judecatori 21:4-5 - S-a facut adunare de jertfa pentru izbavire (jertfe de imbunare a zeilor pentru zilele sangeroase la care au luat parte Israelitii) in Mitpa (adica veghere, nume explicat in Geneza 31:49).
In Judecatori 21:10 sunt pedepsiti la intamplare locuitorii din Iabesul Galaadului (cetatea Iabes din regiunea Gaalad - 1 Samuel 11:1) pentru ca nu au venit la adunare.

Ca o paranteza, oare cine locuieste in regiunea Galaad?
http://biblehub.com/topical/j/jabesh-gilead.htm
http://www.christiananswers.net/dictionary/jabesh-gilead.html
Google: Jabesh Gilead
Regiunea Galaad este populata de urmasii lui Laban.
Laban nu este evreu ci este de alt neam.
Locuitorii din Galaad sunt situati la granita cu tribul lui Manase si orasul Beit She'an.
In Geneza 31:47 movila Galaad este numita Iegar-Sahaduta in limba lui Laban si Iacov o numeste movila marturiei.
Intre Laban si Iacov (tatal celor 12 semintii ale lui Israel) este o intelegere de pace si prosperitate – Geneza 31:50-54.
Locuitorii din Galaad sunt rude cu evreii (provin din Laban si fiicele lui Iacov) si vor fi aparati de regele Saul in 1 Samuel 11:1-15 ceva mai tarziu …
Asadar locuitorii din Iabesul Galaadului nu apartin de nici un trib al lui Israel si nu au motiv sa se prezinte la adunarea evreilor de la Mitpa.

In Judecatori 21:10 locuitorii din Iabesul Galaadului cad victime si 400 de fecioarele sunt luate prada, iar copii, femeile si barbatii sunt omorati.

Tribul lui Beniamin primeste cele 400 de femei capturate, Judecatori 21:14, dar nu este suficient pentru un trib decimat, mai este nevoie de inca 200 de femei - Judecatori 21:16. Oare in batalia dintre Beniamin si celelalte 11 triburi ale lui Israel au luptat si femeile si au murit toate?

Atunci batranii lui Israel au venit cu o rezolvare eleganta: cand se va tine sarbatoarea anuala a Domnului in Silo (la miazanoapte de Betel) fiii lui Beniamin (ultimii 200 ramasi), prin porunca data de batranii Israelului, sa dea navala si sa fure din femeile care joaca la hora in Silo – Judecatori 21:16-21.

Interesant este ca se incalca porunca 7 (sa nu fi desfranat, dar levitul avea o concubina) si 10 (sa nu doresti femeia aproapelui tau).
Cele 10 porunci sunt date lui Moise de catre Dumnezeu, iar planul elegant de repopulare a tribului lui Beniamin este dat oameni.

Oare cine are prioritate?
Legile lui Dumnezeu sau legile oamenilor?
Tora (inspirata de Dumnezeu si cu 10 porunci) sau Talmudul (scris de oameni si cu 613 porunci, numite mitzvot) ?
Noul Testament sau Canoanele sfintilor parinti?
Cuvantul Lui Iisus sau Liturghierul si Moliftelnicul? Oare cum a aparut liturghia?

Concluzia:
Judecatorii 21:25 - In zilele acelea nu era rege in Israel si fiecare facea ce i se parea ca este cu dreptate.
Si eu adaug: si Dumnezeu le permitea sa isi faca dreptate (Orori descrise si permise in Biblie) si dupa ce au venit regii in Israel lucrurile au mers mai rau, ducand la divizarea regatului lui Israel si la cucerirea lui in ordine de catre Asirieni, Babilonieni, Egipteni, Greci si Romani.Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.