Evanghelia dupa Barnaba - adevar sau minciuna?

Categorii: Religie

23-Jun-2014 15:22 - 1804 vizionari

Evanghelia dupa Barnaba este un manuscris descoperit in Turcia si datat ca fiind din secolul 14.
Separat de manuscrisul descoperit in Turcia au existat alte doua copii ale documentului, una in Italia si alta in Spania, dar documentul din Spania este considerat acum ca fiind pierdut.

Evanghelia dupa Barnaba arunca o lumina noua asupra Crestinismului afirmand ca Iisus nu a avut natura divina, mai afirmand ca Iisus nu a sustinut Trinitatea si ca in locul lui Iisus a fost crucificat Iuda.

Evanghelia dupa Barnaba este considerata o carte secreta care afirma ca Iisus prezice venirea a lui Mahomed si face referinta la el prin nume - Rational Islam - Scrisori catre musulmani – venirea lui Mahomed.

Nu exista referinte la Evanghelia dupa Barnaba mai vechi decat secolul 14.
Sursele Noului Testament sunt destul de multe ca sa se completeze reciproc si sa sustina faptele descrise in Biblie, dar Evanghelia dupa Barnaba nu este sustinuta de istorie.

Majoritatea cercetatorilor au cazut de acord ca Noul Testament este autentic si consistent, chiar daca eu am afirmat ca nu prea vad dovezi solide care sa sprijine Noul Testament in primii 300 de ani de Crestinism (Cat de credibile sunt documentele NT- Partea 1/3 si Partea 2/3 si Partea 3/3).

In anul 140 Marcion (considerat eretic) descrie 11 din cele 27 de carti ale NT ca fiind lucrari autentice ale apostolilor.
Aproximativ in aceeasi vreme alt eretic, Valentinus, face referinte la multe teme si pasaje gasite in NT.

Peste 36 de mii de documente complete sau partiale si datate ca fiind din primele 2-3 secole de Crestinism vorbesc despre Iisus (Norman L. Geisler si Paul K. Hoffman, De ce sunt Crestin , Grand Rapids, MI: Baker, 2001) si continutul celor 36 de mii de documente sunt identice cu Noul Testament, exceptie facand cateva pasaje (Bruce M. Metzger, Textul Noului Testament, New York: Oxford University Press, 1992).

In anul 96 AD Clement din Roma a scris o epistola bisericii din Corint in care citeaza din Evanghelia dupa Ioan, din Evanghelia dupa Matei si din prima epistola catre Corinteni. Se crede ca este vorba despre acel Clement mentionat de Apostolul Pavel in Filipeni 4:3.

In anul 110 AD Iganatiu din Antioh, un discipol al Apostolului Ioan, trimite sase epistole catre biserici si una catre Policarp in care face referire la cele sase epistole ale lui Pavel.

Policarp din Smirna, tot un discipol al Apostolului Ioan, face referinta la toate cele 27 de carti ale Noului Testament intr-o scrisoare catre Biserica din Filippi (filipeni).

Nu se gasesc asemenea referinte privind Evanghelia dupa Barnaba.
Pur si simplu Evanghelia dupa Barnaba nu exista in acea vreme, in primele 2-3 secole de Crestinism.

Google: The Gospel of Barnabas fake

Islam News Room afirma ca Evanghelia dupa Barnabas este un fals:
http://www.islamnewsroom.com/news-we-need/730-gospelofbarnabasfactorfake

Sunt unii cercetatori care au stabilit cu certitudine ca Evanghelia dupa Barnaba este un fals: J. Slomp, “Disputa Evangheliilor,” Islamochristiana si Rational Islam - Scrisori catre musulmani – venirea lui Mahomed.

Exista trei dovezi ca Evanghelia dupa Barnaba este un document elaborat prin secolul 14:
1. Evanghelia dupa Barnaba descrie Europa Medievala.
2. Evanghelia dupa Barnaba face referinta la jubileul de 100 de ani (centenar), dar in Leviticul 25:10-11 este stabilit jubileul la 50 de ani (7 e numar sfant, 7 x 7 = 49 de ani = o perioada si al 50-lea an este anul de slobozenie).
In anul 1300 AD Papa Bonifaciu VIII a proclamat (in mod gresit) ca jubileul sa fie sarbatorit o data la 100 de ani in loc de 50.
Urmatorul papa, Papa Clement IV, a revenit la jubileul de 50 de ani si jubileul a fost celebrat in anul 1350 AD (din cartea lui Herbert Thurston, Anul sfant al jubileului, Londra: Sands & Co., 1900).
De unde sa stie Barnaba in vremea lui ca jubileul urma sa fie stabilit la 100 de ani?
3. Carturarii (crestini, eretici sau pagani) din primele secole dupa Cristos nu amintesc in scrierile lor de Evanghelia dupa Barnaba. Mesajul Evangheliei dupa Barnaba este naucitor, dar nu atrage atentia niciunui carturar.

Probabilitatea ca Evanghelia dupa Barnaba sa fie un fals este este foarte mare, dar interesant este ca Evanghelia dupa Barnaba are multi sustinatori si de aceea mi-am rezervat un fragment de procent de indoiala privind autenticitatea cartii.Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.