Pacatul originar si concupiscenta

Categorii: Religie

02-Jul-2013 17:38 - 1767 vizionari

Pacatul originar, sau original sin in engleza, reprezinta pacatul ancestral adus asupra omenirii de catre Adam prin neascultarea de Dumnezeu.
Neascultarea lui Adam a avut ca efect transformarea omului din animal (sentiment si vointa) in fiinta umana (ratiune, sentiment si vointa).
Adam mancand din pomul cunoasterii binelui si raului a capatat ratiune.
Prin ratiune putem deosebi binele de rau.

Ca o paranteza:
Prin rationamente logice si deductii logice, nu prin povesti acceptate din credinta, putem intelege si explica orice lucru.
Ordinea de pe pamant si din univers (ADN-ul, ADN simplificat la oameni si complex la anumite animale si unicelulare si plante (porumb), dispunerea semintelor de floarea soarelui, cresterea cochiliei de melc, fractalii, etc.) dovedesc existenta unui spirit creatoar, a unui Creator, a unui Dumnezeu.

Probabil, pentru ca ne nastem cu acest pacat, pacatul originar a fost legat de sex si de poftele carnale, concupiscenta, termen patentat de catre Sfantul Augustin de Hippo (Aurelius Augustinus Hipponensis, 13 noiembrie 354 – 28 august 430).

Augustin a fost primul ganditor care a incercat sa formuleze o teorie concreta privind pacatul originar.

Augustin considera ca natura umana a fost ranita de concupiscenta (sau libido) si ca aceasta slabeste vointa si mintea, inclinand omul spre pacat.
Augustin mai sustine ca omul a avut liber arbitru de la inceput si a ales sa nu asculte cand a gustat din fructul interzis.
Datorita vointei efectele pacatului originar afecteaza mintea si trupul si determina intreaga persoana umana sa fie inclinata spre pacat.

Teoria lui Augustin privind pacatul originar a fost sustinuta de mai multe sinoade (nu neaparat ecumenice), de exemplu Cartagina (418), Efes (431), Orange (529), Trent (1546) si de catre papii Innocent I (401–417) si Zosimus (417–418).

Augustin a mai afirmat ca unii oameni sunt predestinati de Dumnezeu sa fie salvati si salvarea lor nu se bazeaza pe meritul lor sau pe vointa lor, iar harul lui Dumnezeu fiind irezistibil si infailibil induce o convertire spontana.
Eu intreb: la ce religie se convertesc, pentru ca sunt mai multe si se contrazic una pe alta, nu de aceea s-au scindat?
Asadar Augustin a batut campii si cu alte ocazii, nu numai cu concupiscenta.

Incurcate sunt caile Domnului:
Biserica Catolica sustine ca invataturile lui Augustin nu intra in contradictie cu liberul arbitru.
Augustin spunea adesea ca va fi salvat cine doreste sa fie salvat, iar Dumnezeu stie dinainte cine va fi salvat si cine nu, fara sa existe posibilitatea ca cineva destinat sa fie pierdut sa fie salvat, iar acea cunostinta reprezinta cunoasterea perfecta a lui Dumnezeu despre cum oamenii isi aleg liberi destinul.
Google: augustine of hippo and free will

Ca rezultat al pacatului originar, dupa biserica catolica, natura umana nu a fost in intregime corupta, dupa cum afirma Luther si Calvin, ci numai slabita, pasibila de ignoranta si de suferinta, de dominatie a mortii (Adam a devenit muritor dupa ce a gustat din fructul oprit) si de tendinta de pacatuire.
Tendinta (inclinatia) spre pacatuire se numeste concupiscenta.
Prin botez se curata pacatul originar, dar tendinta ramane.

 

Eu afirm ca pacatul originar este neascultarea lui Adam.
Consecinta neascultarii este castigarea abilitatii de cunoastere a binelui si raului.
Cunosterea binelui si raului este o abilitate, este un progres fata de lumea animala, este un bun castigat, un cadou oferit umanitatii de catre Enki (inginerul, creatorul).
Daca acest lucru nu placut lui Enlil (economistul, conducatorul), acesta putea distruge pe Adam si Eva si putea relua procesul de creatie, dar este o problema:
Atunci cand (prin accident) s-a creat o fiinta inteligenta, cu potential sa se dezvolte si sa cucereasca cosmosul, conform legilor galactice, fiinta inteligenta (cunoscatoare a binelui si raului) are dreptul sa fie protejata: atunci le-a facut Dumnezeu haine de piele lui Adam si Evei – Geneza 3:21.Ultimele pagini: RSS

Alte adrese de Internet

Categorii

Istoric


Atentie: Continutul acestui server reprezinta ideile mele si acestea pot fi gresite.